BAB 14

Tina berjalan berulang kali di kamar tidurnya, resah memikirkan kelakuan Akil yang mula berubah. Berubah menjadi dirinya yang dulu, menjadi seorang yang sangat berkayakinan dan sudah pandai bermain kata. Malah Akil kini boleh dikira di dalam golongan ‘playboy’!. Manakan tidak, serimgkali aku terserempak dia berada di sisi perempuan yang berlainan. Jauh di sudut hatiku terselit perasaan cemburu yang tak mahu aku akui. Bagaimanakah masalah ini harus diselesaikan?. Akil kian menjauhi aku dan kepercayaannya terhadapku makin berkurangan. Aku resah. Aku teringat kembali perbualan aku dengan dia sebaik aku selesai menjalani penggambaran. Perbualan yang sungguh menyakitkan hati dan sukar untukku telan.

Akil melihat penggambaran Tina dari jauh, terbit rasa cemburu apabila melihatkan model lelaki begitu teruja untuk bergambar dengan isterinya. Malah tangan yang melingkari piggang isterinya itu bukan tangannya!. Membuatkan perasaan cemburu meluap-luap dan tidak senang dipamerkan dengan terang-terang. Dapat dilihat tindak- tanduk Tina yang berbeza hari ini. Sengaja memberi reaksi berlebihan dan terlebih mesra dengan model lelaki yang bergambar dengannya.

‘Ah…Tina.. I tahu apa yang berada difikiran u Tina. Tina yang tak mudah mengalah dan Tina yang penuh dengan perasaan egonya. Dan Tina yang sentiasa mahu menang dalam apa jua perkara yang dilakukannya. Dan disebabkan itulah u merasakan ini semua hanya satu permainan. U menganggap permainan ini hanyalah tentang kalah dan menang?. Sedangkan ini bukanlah satu permainan tetapi adalah suatu kehidupan tentang kita. Tidakkah u sedar akan hakikat itu sayang ?. I lakukan semua ini untuk kita, I mahu u mengakui cinta u terhadap I. Cinta yang hanya bukan dari kata-kata tapi lahir dari hatimu yang ikhlas. Selama kita bersama, I dapat hidu akan perasaan u yang sebenar. Kasih sayang yang u tunjukkan pada awam tak sama dengan kasih sayang yang u tunjukkan sewaktu kita berdua. Adakah u masih ingat akan cinta pertama u?, atau u mencintai orang lain dalam diam?.’ Fikir Akil sewaktu dia melihat adegan panas isterinya itu.

‘Nak minum?, I rasa u mesti penatkan?. Yelah manakan tidak, berlakon memanjang dari tadi..mesti penatkan?. Mesti penat u berpura-pura kan?. Kata Akil dengan senyuman sinis yang sengaja dilemparkan padanya sambil menghulutkan sebotol minuman air mineral.

Tina tersentap mendengarnya. Lantas dia merampas botol yang dihulurkan Akil itu dengan kasar.

‘What do u mean?, berlakon?, Come on lah, u buta ke?. I ambil gambar bukan berlakon. Or u tu je yang fikir bukan-bukan?. Kenapa jelous ke?’ Jawab Tina sambil mengawal riak mukanya supaya Akil tak dapat mengesan getaran hebat yang melanda dijiwanya tika ini.

‘Haha…yeke?, kenapa I tak terkejut u cakap macam tu ye?. Tak berlakon ye…?, aru sure dear?. Bukankah kita sedang berlakon ni dear?. Balas Akil sambil matanya tepat memandang wajah Tina.

‘Apa maksud u?, jadi…u fikir kita sedang berlakon la ni?. Baguslah, sekarang I tahu yang u hanya berlakon selama ini. Sengaja memanaskan hati I untuk buat I cemburu, kan…?

‘Oh…jadi u rasa ia tentang cemburu la ni?, I berlakon?, I ? are u sure dear?. Atau u yang berlakon?. Well…tak kisahlah siapa berlakon atau tidak dan siapa pelakon dan siapa yang tidak. Sekurang-kurangnya I jelas akan perasaan I dan I sangat-sangat jelas tentang keadaan kita sekarang. I dah malas untuk meneruskan lakonan u di depan orang awam, kalau u nak teruskan. Lakukan jelah, lakukan selagi u mampu. Sebab siapa yang makan cili dia akan merasa pedasnya. U fahamkan maksud I ?’ Balas Akil.

‘I akan kawal gerak -geri u, u are my wife. So act it that way. I tak mahu u jadi model lagi!. Berseronoklah buat masa sekarang. Sebab ini adalah kali terakhir u akan menjalani penggambaran.’. Bisik Akil kepada Tina sambil berlalu pergi.

P/S - Sorry lmbt post n sorry sbb entry ni pendek >.<" sorry...